,,POLIȚIA ROMÂNĂ ȘI UNIREA DIN 1918’’ : Sindicatul Național Uniunea Polițiștilor

"Politia este Publicul si Publicul este Politia. Politistii sunt pur si simplu membrii ai publicului, care sunt platiti sa dea atentie tot timpul la indatoririle obligatorii fiecarui cetatean in interesul bunastarii si existentei comunitatii."

Sir Robert Peel


,,POLIȚIA ROMÂNĂ ȘI UNIREA DIN 1918’’

Posted on | March 17, 2018 | Comments Off on ,,POLIȚIA ROMÂNĂ ȘI UNIREA DIN 1918’’

Luni, 26 martie 2018, ora 13:00, Sala ,,Auditorium” a Muzeului Național de Artă al României (Palatal Regal) – Manifestării dedicate CENTENARULUI UNIRII DIN 1918.

Manifestarea va include vernisajul unei expoziții de ilustrate de epocă, premiera filmului documentar și lansarea unui volum istoric, toate purtând denumirea ,,Poliția Română și Unirea din 1918”.

Vor rosti alocuțiuni: inspectorul general al Poliției Române, dl chestor principal de poliție Alexandru Cătălin IONIȚĂ, dl Șerban Dimitrie STURDZA, dl Mircea TUDOR, reprezentanți ai Academiei Române și ai Patriarhiei Române.

 ,,Un mare merit al cărţii de faţă mi se pare şi faptul că ea se adresează, în egală măsură, unui public avizat, dar şi celui neavizat. Iar dacă cei dintâi se vor bucura să descopere în paginile cărţii un tezaur de informaţii inaccesibile sau necunoscute lor pană acum, cititorii mai puțin avizaţi sau neatraşi de cercetări riguroase se vor delecta, probabil, cu pagini ce le vor părea desprinse din romanele de aventuri. Pentru a descoperi însă, în cele din urmă, că, în ciuda spectaculoasei întorsături de situaţie de la final, relatări precum cea referitoare la dejucarea atentatului plănuit de 1 decembrie 1915, căruia ar fi urmat să-i cadă victime „prim-ministrul Ion I.C. Brătianu, politicianul Take Ionescu, pentru a se ajunge în cele din urmă la Nicolae Filipescu şi ministrul Emil Costinescu”, nu au nimic de a face cu aventurile vreunui James Bond român de acum 100 de ani.

Volumul „Poliția Română și Unirea din 1918” este mai mult decât o lecţie de patriotism. El este o mărturie a fidelităţii domnului comisar-şef de poliţie dr. Florin Şinca, faţă de misiunea pe care și-a asumat-o de la bun început : aceea de a „face cunoscută istoria poliţiei”. Este o pildă a iubirii de ţară de care au dat dovadă înaintaşii noştri din rândurile poliţiei – şi nu numai. O dovadă grăitoare a faptului că, atunci când profesiunea aleasă reprezintă adevărata vocaţie a celui care o exercită, nimic nu poate sta în calea îndeplinirii, cu pasiune şi credinţă, a menirii ce-i revine.

                                                       Șerban Dimitrie STURDZA

Spre cinstirea celor ce s-au jertfit pentru unitatea românilor și gloria României veșnice.

 Amintire eternă ,,Polițistului Necunoscut”, luptător în Războiul Întregirii Neamului Românesc.

Cartea este dedicată cinstirii CENTENARULUI UNIRII DIN 1918 și împlinirii a 110 ani de la fondarea Direcțiunii Poliției și Siguranței Generale, instituție care și-a adus aportul la făurirea României Mari.

 ,,Generația de astăzi din Poliția Română are marele privilegiu de a sărbători un secol de la Unirea din 1918.

Fie că e un tânăr polițist, la maturitate, ori în prag de trecere în rezervă, este un prilej minunat să facă un bilanț, dar mai ales să ia aminte, fiecare în parte și toți laolaltă, la ceea ce au împlinit cei dinaintea noastră și să ne plecăm în fața faptelor și a patriotismului lor.

Ca ofițer de poliție m-am socotit mereu dator să adun pagină cu pagină, să arăt și camarazilor mei adevărul despre trecut. Și am fost tare bucuros când am aflat de fapte de măiestrie polițienească, de dăruire profesională, patriotism și eroism, nu pentru că ar fi rare, ci pentru că ele arată trăirea înaltă, adesea tragică, sufletul ales al acestui popor, ,,chipurile emblematice” ale istoriei, la care făcea trimitere Preasfințitul Episcop Varlaam Ploieșteanul, ,,dăruirea”, cum zicea academicianul Dan Berindei, ,,demnitatea de a fi polițist”, despre care cuvânta Dan Puric, ,,clipa de memorie și de românitate”, spre care ne purta inventatorul Mircea Tudor, despre ,,curățirea noastră spirituală”, invocată de Principele Șerban Dimitrie Sturdza, înclinația lui spre lucrul trainic și așezat, spre conservatorism și jertfă”.

         

Comisar-șef de poliție Florin ȘINCA

 

Politia_Romana si Unirea din 1918.pdf

 

Apreciază, te rog, articolul. Mulțumesc!

Comments

Uniunea FORȚA LEGII Universul Juridic

Viper Shop

Galerie foto

  •  

    dsc01810 dsc01848 dsc01852 dsc01881 dsc01902 dsc01911 dsc01916 dsc01917