"Politia este Publicul si Publicul este Politia. Politistii sunt pur si simplu membrii ai publicului, care sunt platiti sa dea atentie tot timpul la indatoririle obligatorii fiecarui cetatean in interesul bunastarii si existentei comunitatii."

Sir Robert Peel


Despre cazul Onești.

Posted on | March 4, 2021 | Comments Off on Despre cazul Onești.

          

 

Toate posturile de televiziune, analiști politici, militari, avocați s-au grăbit să arunce cu piatra, reiterând cu această ocazie, cazul Caracal și doar amintind în trecere, de alte „reușite” ale poliției. Primii de dragul audienței, ceilalți, probabil, al notorietății. Au disecat pe ore, minute, secunde, când și unde s-a acționat. Uitând că „la cald” situația este alta. Indiscutabil, au fost greșeli, erori și au murit oameni… Însă, ca de fiecare dată, acarul Păun este vinovatul de serviciu. În astfel de situații, ies la iveală problemele cu care se confruntă un sistem. Gunoiul care este băgat sub preș, de către cei în măsură să rezolve problemele (cei din eșalonul superior al Ministerului Afacerilor Interne și de politicieni) alături de promisiunile din campania electorală. Un sistem în care în mod sistematic se dă cu piatra și se aruncă cu lături, iar angajații lui sunt puși la zid și supuși oprobiului public. De ce s-a ajuns aici?

 Pentru că polițiștii au fost lăsați fără legi care să-i apere, fără proceduri clare, care să dea dreptul, în cazul de față trupelor SAS să acționeze, fără ordinul procurorului  sau al negociatorului, fără a fi timorați că după eveniment vor fi audiați, fluturându-li-se prin față Codul Penal de către procurori. Ar mai fi nevoie și de șefi care cunosc lecția asumării răspunderii.

Pentru că polițiștii au fost lăsați fără dotare, având  echipamente vechi, ce uneori le pun mai degrabă, viața în pericol. Acum a lipsit acea pușcă semiautomată cu lunetă care ar fi anihilat agresorul. Polițiștii din cadrul structurilor de intervenție SAS nu au în fișa postului alpinism, în dotare materiale pentru alpinism.

Dacă în alte situații „merge și așa” aici nu s-a putut. Dar pentru acest lucru era nevoie de lunetist, polițist din trupele speciale antrenat pentru astfel de situații. Poate și de un alpinist, care să coboare pe coardă, în rapel, până la punctul în care putea să acționeze. Nici posturile  nu mai există în schema de personal!!! Pentru a se face economie la bugetul de stat. 

Pentru că polițiștii nu sunt pregătiți pentru acționa …. . Și antrenamentele, au fost reduse, ca frecvență, tot pentru economie (la muniție, lipsă poligoane de tragere…).  Mai nou sunt folosiți ca „rezerve de intervenție anticovid” – creșterea vizibilității poliției pe străzi.

Tindem să credem că, de fapt nu se dorește o poliție performantă, cu oameni bine pregătiți și dotați corespunzător, responsabili și determinați, care nu ar mai face „jocurile” politicienilor.

Uitândune peste legile care face referire la lipsirea de libertate în mod illegal, observăm ce atribuții au instituțiile publice după cum urmeză;

 Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române

 

CAPITOLUL III – Atribuțiile Poliției Române

Art. 26. – alin 2

(1) Poliția Română are următoarele atribuții principale:

  1. apără viața, integritatea corporală și libertatea persoanelor, proprietatea privată și publică, celelalte drepturi și interese legitime ale cetățenilor și ale comunității;
  2. aplică măsuri pentru menținerea ordinii și siguranței publice, aplică măsuri, potrivit competențelor stabilite prin lege, pentru prevenirea și combaterea fenomenului infracțional și terorismului, de identificare și contracarare a acțiunilor elementelor care atentează la viața, libertatea, sănătatea și integritatea persoanelor, a proprietății private și publice, precum și a altor interese legitime ale comunității;

Combate – A lupta împotriva unor atitudini, idei etc

 

 Legea nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului – Serviciul Român de Informații

 

CAPITOLUL IV – Infracțiuni și contravenții

Art. 32. – alin 1 lit a si b

  1. a) acțiunile și inacțiunile îndreptate împotriva vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor ori având drept consecință moartea, lezarea integrității corporale ori afectarea sănătății fizice sau psihice a persoanei;
  2. b) lipsirea de libertate în mod ilegal;

Prevenirea şi Combaterea Terorismului – Serviciul Român de Informații

 Unde legea nu distinge, nici noi nu distingem. Un principiu de drept. Constitutia spune că dreptul la viață este garantat.

 

Apreciază, te rog, articolul. Mulțumesc!

Comments

Uniunea FORȚA LEGII Universul Juridic

Viper Shop

Galerie foto

  •  

    dsc01808 dsc01832 dsc01853 dsc01877 dsc01907 dsc01909 dsc01919 dsc01920