"Politia este Publicul si Publicul este Politia. Politistii sunt pur si simplu membrii ai publicului, care sunt platiti sa dea atentie tot timpul la indatoririle obligatorii fiecarui cetatean in interesul bunastarii si existentei comunitatii."

Sir Robert Peel


COMUNICAT INTALNIRE CONDUCERE M.A.I.

Posted on | January 14, 2021 | Comments Off on COMUNICAT INTALNIRE CONDUCERE M.A.I.

Astazi,14.01.2020,  ora 10.00, Conducerea Sindicatului  Național Uniunea Polițiștilor UNIPOL a  participat la o întâlnire de lucru, la sediul Ministerului Afaceror Interne.

La această întâlnire au participat ministrul afacerilor interne, domnul Lucian Bode, secretarul de stat, chestorul general de poliție Bogdan Despescu, secretarul de stat Norocel-Pompiliu Stroe, secretarul general, chestor șef de poliție Ioana Dorobanțu, directori din aparatul central al Ministerului Afacerilor Interne, iar din partea Sindicatului National Uniunea Polițiștilor UNIPOL, președintele sindicatului  domnul Marius Idita.

Ministrul Afacerilor Interne domnul Lucian Bode –a prezentat planul de măsuri pe trei paliere:

  • măsuri adoptate;
  • măsuri propuse;
  • măsuri în analiză.

 

Măsurile adoptate:  

 

Aprobarea OMAI nr. 184/2020 privind acordarea titlului de specialist de clasă;                                                          – OUG privind decontarea serviciilor turistice neefectuate în anul 2020, acestea se pot deconta și în anul 2021 în limita a 1450 lei;                                               

– Acordarea stimulentului de 75%, din salariul de bază pentru cei care aleg să nu își îngrijească de la domiciliu copilul minor.                                   

Măsurile propuse:

 -Proiect de OUG privind acordarea unui stimulent salarial în cuantum de 1000 lei brut, pentru personalul MAI care sunt implicați direct în luptă pentru combaterea COVID-19;  

Să susțină completarea proiectului de O.U.G. promovat de Ministerului Sănătății, cu privire la stimularea personalului medical de a participa la activitățile de vaccinare.

– Amendament de modificare a Legii nr. 56/2020 pentru ca personalul MAI decedat ca urmare a contactării virusului COVID-19, să beneficieze de pensie de urmaș în cuantum de 75% din salariul de bază;                                               

– Demersuri de modificare a Legii nr. 487/2002 -Legea sănătății mintale și protecției   persoanelor cu tulburări psihice;

– Prin O.U.G. 226 din 2020 polițiștii vor putea să își reporteze dreptul la decontarea serviciilor turistice aferent anului 2020 în situația în care nu au beneficiat de el.

Măsurile în analiză:           

– Proiect privind majorarea sporului pentru polițiștii de poliție judiciară;                                                                  – Demersuri privind actualizarea normei de hrană.

Ministrul Afacerilor Interne a precizat încă o dată că „la nivelul MAI nu a fost susținută, nu este în elaborare și nu se intenționează promovarea, ori susținerea vreunui demers legislativ prin care să fie modificate condițiile privind accesarea drepturilor de pensie ale categoriilor profesionale de la nivelul instituției, ori cuantumul acestor drepturi”. 

Norma de hrană se actualizează de către MApN prin ordin al ministrului în funcție de creșterea preturilor la alimente.

Ministerul Afacerilor Interne are o restanță față de polițiști constând în diferența la norma de hrană aferentă anului 2019.

Prin O.U.G. 226 din 2020 polițiștii vor putea să își reporteze dreptul la decontarea serviciilor turistice aferent anului 2020 în situația în care nu au beneficiat de el.

Președintele Sindicatului Național Uniunea Polițiștilor UNIPOL a fost de acord cu  necesitatea unui dialog echilibrat, cu nevoia de stabilitate și predictibilitate la  nivel decizional și social.                   În acest context, devine necesară identificarea unor modalități, de aplicare în integralitate a normelor privind drepturile salariale pentru polițiști ca și componentă a Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.

Președintele Sindicatului Național Uniunea Polițiștilor UNIPOL a propus:

  1. Acordarea unei sume mai mari de 1000 lei pentru toti polițiștii operativi, o suma indentică cu acea categorie care primesc 500 Euro,
  2. Testarea COVID gratuit pentru fiecare polițist care vine la serviciu după concediu de odihnă, medical sau după libere după serviciu, metodă folosită de anumite structuri din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.
  3. Nu am fost de acord cu înghețarea salariilor și a pensiilor conform art VIII, alin 7 din O.U.G. 226 din 30 decembrie 2020: „Prin derogare de la art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2021 pensiile militare de stat stabilite în condițiile legii nu se indexează cu rata medie anuală a inflației”.

O.U.G. face referire numai la anumite categorii de pensionari, în ceea ce privește neindexarea pensiilor cu indicele de inflație, sunt exceptați din cuprinsul ordonanței MAGISTRAȚII.

În expunerea de motive sunt enumerate multe prevederi care nu au legatură cu pensionarii militari, se face economie pentru a susține Jocurile Olimpice, investitorii din turism, unde au afaceri decidenții politici  și multe altele. Toate acestea sunt fățis contra principiului nediscriminării și egalității în drepturi, iar pensionarilor militari nu li se dă bruma de 3,8% indexare pentru inflația din anul 2019, bani așteptați poate, pentru medicamente sau alte cheltuieli medicale. 

Să nu uităm că, alături de cadrele medicale, în primul rând în lupta împotriva COVID-19 sunt și     angajații Ministerului Afacerilor Interne, jandarmi, polițiști și pompieri SMURD.

Statistic vorbind, cei mai mulți oameni angajați în linia întâi în lupta anti COVID-19 sunt de la MAI, urmați apoi de medicii si asistentele din sistemul de sănătate publică.

În aceste condiții avem zeci de mii de cadre angajate în acestă luptă și sincer, nu înțelegem rațiunea și logica noului Guvern de a îngheța salariile noastre la nivelul  anului trecut, fără să se acorde tranșa de 25% conform O.U.G. 226 din 30 decembrie 2020.

Să ne amintim că am fost singura/printre singurele categorii profesionale care în loc să fie plătită pe grila de salarizare prevazută de Legea 153 din 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, așa cum sunt remunerate celelalte categorii profesionale înca din 2017, pentru noi, această mărire a fost eșalonată pe o perioadă de patru ani (25%/an).

Este important de reținut, faptul că salariile angajaților Ministerului Afacerilor Interne au fost plafonate la nivelul anilor 2009, prin ordonanțe successive, cu promisiunea că „ Se va rezolva. Aveți răbdare, înțelegeți situația…”.

Am anunțat că împreună cu mai multe sindicate vom picheta în semn de protest în ziua de 24 Ianuarie 2021, ora 10.00, cinstind memoria inaintasilor nostri, noi, federatii sindicale, sindicate, patronate si ONG-uri ale pensionarilor civili si militari, vom picheta Instituțiile Statului, Ambasadele etc.

În cadrul întâlnirii avute o organizație sindicală a propus să se modifice limita de vârstă și să nu se poată ieși mai devreme de 55 ani, noi împreună cu celelalte organizații ne-am opus.

Coducerea Sindicatului Național Uniunea Polițiștilor UNIPOL

 

 

Apreciază, te rog, articolul. Mulțumesc!

Comments

Uniunea FORȚA LEGII Universul Juridic

Viper Shop

Galerie foto

  •  

    dsc01810 dsc01811 dsc01849 dsc01860 dsc01867 dsc01906 dsc01915 dsc01917