"Politia este Publicul si Publicul este Politia. Politistii sunt pur si simplu membrii ai publicului, care sunt platiti sa dea atentie tot timpul la indatoririle obligatorii fiecarui cetatean in interesul bunastarii si existentei comunitatii."

Sir Robert Peel


COMUNICAT

Posted on | January 11, 2021 | Comments Off on COMUNICAT

Venim azi, în fața dumneavoastră, a societații civile și a Guvernului, cu un mesaj de nemulțumire, prin care dorim să atragem atenția asupra unor nereguli și ilegalități facute de GUVERN față de drepturile prevăzute de lege pentru polițiști.

Să nu uităm că, alături de cadrele medicale, în primul rând în lupta împotriva COVID-19 sunt și angajații Ministerului Afacerilor Interne, jandarmi, polițiști și pompieri SMURD.

Statistic vorbind, cei mai mulți oameni angajați în linia întâi în lupta anti COVID-19 sunt de la MAI, urmați apoi de medicii si asistentele din sistemul de sănătate publică.

În aceste condiții avem zeci de mii de cadre angajate în acestă luptă și sincer, nu înțelegem rațiunea și logica noului Guvern de a îngheța salariile noastre la nivelul  anului trecut, fără să se acorde tranșa de 25% conform O.U.G. 226 din 30 decembrie 2020.

Să ne amintim că am fost singura/printre singurele categorii profesionale care în loc să fie plătită pe grila de salarizare prevazută de Legea 153 din 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, așa cum sunt remunerate celelalte categorii profesionale înca din 2017, pentru noi, această mărire a fost eșalonată pe o perioadă de patru ani (25%/an).

Este important de reținut, faptul că salariile angajaților Ministerului Afacerilor Interne au fost plafonate la nivelul anilor 2009, prin ordonanțe successive, cu promisiunea că „ Se va rezolva. Aveți răbdare, înțelegeți situația…”.

 Noi credem că după 10 ani am făcut dovada că am avut răbdare….însă nesimțirea politicienilor se pare că nu are limite.

Dacă doresc să facă economii și tăieri salariale, să dea dovadă de fairplay și să înceapă cu tăieri și economii din propriile salarii!!!

Pentru pensionarii militari cărora le-au fost încălcate drepturile:

Conform art VIII, alin 7 din OUG 226 din 30 decembrie 2020: „Prin derogare de la art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2021 pensiile militare de stat stabilite în condițiile legii nu se indexează cu rata medie anuală a inflației”, cel putin din două motive de încălcare gravă a Constituției României:

 1. Prin această prevedere se încalcă în mod flagrant dreptul la discriminare, egalitate în drepturi a tuturor cetățenilor indiferent de motive, iar restrâgerea unor drepturi se poate face numai în cazuri legal stabilite, astfel cum prevede Constituția României:

Art. 16 – Egalitatea în drepturi

(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

(2) Nimeni nu este mai presus de lege.

Art. 53 – Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi

(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

Motivez încălcarea gravă a art 16 din Constituție, astfel : 

– O.U.G. face referire numai la anumite categorii de pensionari, în ceea ce privește neindexarea pensiilor cu indicele de inflație, fiind exceptați din cuprinsul ordonanței MAGISTRAȚII.

– În condițiile în care pensiile militare de stat nu au mai crescut în urma modificării art 60, privind actualizarea în funcție de creșterea salariului de bază, în schimb, pensionarii din sistemul civil Casa Națională de Pensii, beneficiază în fiecare an de majorări substanțiale al punctului de pensie cu 8%. În acest an, acestora li se va mări punctul de pensie, iar militarilor  nu li se acordă nici indexarea cu indicele de inflație. De unde rezultă clar încălcarea art. 16 din Constituția României.

– Indexarea pensiilor militare de stat nu este o mărire de pensie ci o reparație legală și normală în urma creșterii inflației în anul 2019, practic, tot datorită proastei gestionări a treburilor țării de către politicieni se ajunge la creșterea inflației.

– În condițiile creșterii alarmante de la 1 ianuarie a prețurilor la utilități, combustibil, coșul zilnic, excluderea indexării legale a pensiei de către guvern conduce la agravarea nivelului de trai a categoriei socio-profesionale din care facem parte, încălcându-se din nou Constituția unde se specifică, faptul că, statul trebuie să aibă grijă de toți cetățenii săi.

– În expunerea de motive sunt enumerate multe prevederi care nu au legatură cu pensionarii militari, se face economie pentru a susține Jocurile Olimpice, investitorii din turism, unde au afaceri decidenții politici  și multe altele. Toate acestea sunt fățis contra principiului nediscriminării și egalității în drepturi, iar pensionarilor militari nu li se dă bruma de 3,8% indexare pentru inflația din anul 2019, bani așteptați poate, pentru medicamente sau alte cheltuieli medicale. 

Mesajul pe care îl transmitem către colegii noștri polițiști și pensionari este:

#vreaurespect!!

Pentru colegii mei care au avut răbdare în toată această perioadă spun:

#până aici!!!

Ca forme de protest pe care le vom face sunt urmatoarele:

 1. Vom merge la serviciu conform planificarii, vom interveni la 112 iar începând cu data de 11.01.2021, vom refuza să aplicăm alte măsuri prevăzute de lege în afară de AVERTISMENT.
 2. Începând cu data de 11.01.2021 vom merge la serviciu conform planificării, vom interveni la 112, dar timp de câte o oră vom înceta lucrul. Pentru fiecare zi care va trece vom mai adauga încă o oră până vom ajunge să acoperim tot programul de lucru  continuând în acest fel, până când vom primi drepturile prevăzute de lege!

Mesaj către polițiști!

Guvernul a ales să nu ne acorde drepturile prevăzute de Legea salarizării publice

Acum este momentul să fim uniți și să arătăm că suntem importanți pentru aportul nostru ăn societate.

Este important ca societatea și Guvernul să înțeleagă ce se întâmplă dacă poliția nu este pe stradă, la datorie.

Toate acestea le vom demonstra și aplica în mod pașnic, fără violențe verbale sau fizice, fără să ne pierdem demnitatea profesională.

Nu vrem să se mai întâmple ca la celelalte proteste!

Vă spunem să procedăm în felul următor:

 1. Fiecare dintre voi, începând cu data de 01.2021 ora 09.00 să vă prindeți peste uniformă, pe antebraț, o banderolă lată cu tricolorul României. În acest fel arătați apartenența și faptul că sustineți demersurile noastre comune de a nu se îngheța salariile polițiștilor.
 2. Vom participa la program conform planificării, însă vom purta această banderolă timp de o oră, începând cu data de 11.01.2021 ora 09.00, nu vom executa misiuni polițienești, cu excepția celor de la 112.
 3. In acestă oră vom sancționa numai cu AVERTISMENT, fără amendă contravențională. Ne-am săturat să băgăm bani la bugetul statului și la cel local, iar când vine vremea să primim marirea salarială prevazută de lege să ni se spună că nu au bani la buget.
 4. Vom adăuga câte o oră la fiecare 24 de ore de când am început, pentru fiecare zi în care problemele și revendicările noastre nu se rezolvă, pana când vom ajunge să acoperim tot programul de lucru.
 5. În intervalul orar când încetăm lucrul, nu vom face nici ordine publică, nici circulație.
 6. Va recomandam sa nu vă angajați în discuții contadictorii sau agresive cu nicio persoană care nu vă aprobă modul de protest, chiar dacă vă este coleg sau șef. Nu vă pierdeți demnitatea profesională!

 

 

Comunicat protest ianuarie 2021.pdf

Apreciază, te rog, articolul. Mulțumesc!

Comments

Uniunea FORȚA LEGII Universul Juridic

Viper Shop

Galerie foto

 •  

  dsc01810 dsc01853 dsc01867 dsc01898 dsc01902 dsc01905 dsc01907 dsc01909