"Politia este Publicul si Publicul este Politia. Politistii sunt pur si simplu membrii ai publicului, care sunt platiti sa dea atentie tot timpul la indatoririle obligatorii fiecarui cetatean in interesul bunastarii si existentei comunitatii."

Sir Robert Peel


D I S C U R S – rostit la lansarea cărții și filmului despre Vasile Lascăr

Posted on | March 22, 2017 | Comments Off on D I S C U R S – rostit la lansarea cărții și filmului despre Vasile Lascăr

Centrul Cultural al M.A.I., miercuri, 22 martie 2017, ora 13:00

Domnilor miniştri,

Doamnă secretar de stat,

Domnilor inspectori generali,

Domnule procurer-şef

Doamnă judecător al Curţii Constituţionale,

Domnilor directori generali şi directori,

Preasfinția Voastră,

Dragi colegi,

Distinşi invitaţi,

Pentru început am selectat câteva aspect amuzante ale istoriei Poliţiei Române:

P Ciuma lui Caragea. În 1813 au murit în capitală sute de oameni, de ciumă. Erau aruncaţi în Balta Albă. Cioclii, aflaţi în subordinea agiei nu mai pridideau cu ridicarea cadavrelor. Raportul unui vătăşel către aga, şeful poliţiei: ,,Azi am adunat 15 morţi, da’ n-am putut îngropa decât 14, fiindcă unul a fugit din căruţă şi nu l-am mai putut prinde’’.

P Holeră în Bucureşti. Poliţia a lipit pe uliţe următorul ordin: ,,Fiind holeră, poruncim cetăţenilor cari se întorc acasă după ceasul 10 noaptea să nu cânte pe drum şi să nu facă sgomot’’. Într-o noapte, câţiva beţivani, cititori profesionişti de altfel, treceau cântând pe o uliţă. Un gardian le aţine calea. ,,Enoriaşilor, n-aţi citit porunca? Cine se întoarce acasă după zece noaptea nu are voie să cânte!’’ Unul mai guraliv dintre ei a răspuns : ,,Dom’le gardist, noi nu ne întoarcem acasă. Noi ne mutăm în altă cârciumă!’’ Neaşteptatul răspuns a nedumerit iremediabil pe gardian, care a raportat. A doua zi, ordinul poliţienesc a fost schimbat de şeful poliţiei capitalei: ,,Fiind holeră, poruncim cetăţenilor să nu cânte pe drum după ceasurile 10 din noapte, ori de se întorc acasă, ori de nu se întorc!’’

 

Prevenire în 1800. Când se lăsa întunericul nu era ţipenie de om, întuneric beznă. Nu se auzeau decât câinii şi vardistul care răcnea: ,,Te văd! Te văăăăd!!’’  Iar când vardistul a strigat după un oltean: ,,Stai, băăă, stai!’’, olteanul a răspuns luând-o la sănătoasa: ,,Stai tu, băă, că după tine nu fuge nimeni!’’

Istoria e foarte frumoasă, amuzantă uneori, dar măria sa, istoria, nu-i băşcălie. Iată câteva ziceri ale personalităţii evocate azi, Vasile Lascăr:

,,Jandarmul poate să urmărească pe făcătorii de rele mai uşor pe jos decât călare. Că îndată ce hoţul se ascunde într-o pădure sau intră pe o cărare, atunci jandarmul stă şi se gândeşte: Ce să fac? Să am grijă de cal, sau să-l urmăresc pe  hoţ?’’

Acuma una care nu le va plăcea activistelor feministe, pentru care toţi bărbaţii sunt nişte mitocani. ,,Nu putem da dreptul de vot femeilor, adică să le egalăm politic cu bărbaţii. Păi noi nu am egalat până acum nici pe bărbaţi împreună.’’

,,Vătăşeii de pază se recrutează din neputincioşii satului. Serviciul pe care îl fac e foarte important. În loc să doarmă acasă la dânşii dorm la primărie.’’

,,Avem o datorie de împlinit în poliţie. Ştiţi care? Să dăm mâna de ajutor ca niciun pungaş să nu rămână nepedepsit.’’ Acuma…, pe asta încă n-am rezolvat-o.

Distinşi invitaţi,

La această frumoasă manifestare organizată de Poliția Română, eu am ţinut să fie aici oameni de tot soiul. Cel mai important este că sărbătoarea Poliţiei Române ne-a reunit… elevi şi studenţi de poliţie cu poliţişti în rezervă, iar la mijloc noi, cei în activitate. Socotesc că, de fapt, aceasta este esenţa dăinuirii sănătoase a unei instituţii. De cele mai multe ori numai cimitirul ne adună.

De aceea am dedicat cartea poliţiştilor în devenire de la Şcoala Câmpina, aici prezenţi. Ei consituie viitorul Poliţiei noastre. Iar agentul de poliţie, cum se ştie, este talpa poliţiei.

Celor care de ani de zile mă privesc ca pe un ciudat, ca pe un gabor atipic, le spun: da sunt cam ciudat. Deşi unii îmi şoptesc tainic la ureche numai răul, eu mă încăpăţânez să cred în virtuţile acestei branşe poliţieneşti. O ştiu din istorie de pe la 1500. O cunosc din interior de acum 24 de ani. O paranteză: am scris 9 cărți despre poliție mult şi gândiţi-vă ân ce condiții vitrege, pentru că în tot acest timp n-am fost o zi la beciul domnesc.

Aceasta este al XVIII-lea volum al meu. Nu vă îngrijoraţi: abia m-am încălzit.

Vă asigur că mă socotesc printre cei mai prostuţi din instituţie, în comparaţie cu colegii mei, mult mai înzestraţi.

Pentru cei neîncrezători, să le spunem, din afara instituţiei: eu unul, dacă aş alege a n-şpea oară, tot poliţist aş alege să fiu. Această instituţie are trecut eroic şi martiric, are prezent dătător de nădejde, iar de viitor nu mă îndoiesc câtuşi de puţin. Pentru mine, profesia de poliţist este cea mai frumoasă.

Reprezint Corpul Naţional al Poliţiştilor şi poftesc să le spun colegilor să privească încrezători la organismul nostru profesional, C.N.P.-ul, care are o nouă comandă.

Apropos de cei pesimişti. Nu vă întrebaţi domniile voastre din ce interes ascuns ni se picură în suflete neîcrederea în fiecare zi? De ce trăim o agonie a sufletului? De ce avem dictatura pântecului îndestulat. De ce pretinşi formatori de opinie ne repetă zilnic că suntem distruşi, că suntem neam de traistă, în vreme ce alţii, care ne-au vândut în istorie, sunt neamuri pretins nobile… De ce ni se reevaluează marii bărbaţi de stat? De ce ni se relativizează istoria…

,,Este bine să le vorbim românilor de oamenii lor mari’’. Aşa zicea învăţător al neamului nostru, Nicolae Iorga acum o sută de ani. Zicerea e valabilă tocmai acum, când ni se bagă pe gât marxismul cultural care urmează să niveleze tot. Inclusiv prostia şi incultura, care în vechime aveau totuşi nişte nivele, aveau grade. Acuma nu mai au…

Se împlinesc chiar astăzi, 22 martie, 110 ani de la trecerea la Domnul a fostului ministru de Interne, liberalul Vasile Lascăr. De aceea, am socotit potrivit să facem o carte și-un film despre el şi întru cinstea Zilei Poliţiei Române, de Buna Vestire.

Dragii mei, este de fapt o carte mică despre un om mare. Nu mare la stat, dar mare la sfat. Vasile Lascăr a venit, a văzut, a reformat. Scurt, tăios, nepopular. El a fost cu adevărat un demnitar care şi-a iubit ţara, un patriot.

A scris Poliţia cu majuscule. Câţi dintre demnitarii de azi o mai fac?

Prin comemorarea ministrului Lascăr, într-un fel, el trăieşte azi, el mai întârzie un picuţ în mijlocul nostru. Pentru că aici se vede frumuseţea uniformei noastre, aici se vede nobleţea neasemuită a neamului românesc şi esenţa lui creştinească. În cultul morţilor. Ei nu ne mai pot da nici bani, nici avere, nici ranguri boiereşti, nici grade. Într-o lume a interesului, nu mai avem un interes cu ei. Dar noi ne încăpăţânăm să-i cinstim. Dintre toate popoarele lumii, noi, românii, avem cel mai frumos cult al celor care nu mai sunt.

În final, vă mulţumesc tuturor pentru că m-aţi firitisit cu prezenţa şi aş pofti să mulţumesc:

Unui om special, patriot, inventatorul sculelor de scanat tiruri şi avioane: Mircea Tudor.

Lui Marius Idita şi Sindicatului Unipol în rândurile căruia mă număr.

Domnilor căpitani de poteră Petre Stancu şi Marcel Simion şi conducerii Corpului Național al Polițiștilor.

Echipei Pro Lex Tv care a făcut filmul, în care, după cum s-a văzut, eu am fost cel mai puţin potrivit.

Comandantului O.N.P.M., comisar-șef Jinga.

Nevestei mele, Mihaela, că-mi suportă toanele şi că, prin nu ştiu ce minune, vom mai avea un bebeu. Având în vedere moda vremii şi trauma pe care mi-a produs-o poliţia, probabil îl vom înmatricula cu numele Flagrant sau Preventiv.

Mă înclin în faţa dvs., a tuturor!

La mulţi ani, dragi colegi! Întru mulţi ani Poliţiei Române!

Comisar-șef de poliție  FLORIN ȘINCA

 

Apreciază, te rog, articolul. Mulțumesc!

Comments

Uniunea FORȚA LEGII Universul Juridic

Viper Shop

Galerie foto

  •  

    dsc01850 dsc01860 dsc01877 dsc01881 dsc01907 dsc01915 dsc01916 dsc01920